Hromadné prepúšťania na Zemplíne zatiaľ nie sú nahlásené

04.11.2008 Humenné

Humenné /Zemplín 4. novembra (TASR) - Žiadne hromadné prepúšťania súvisiace so svetovou finančnou krízou neevidujú dosiaľ úrady práce, sociálnych vecí a rodiny v zemplínskych sídlach Humenné, Vranov nad Topľou, ...
\"Situácia v podnikoch podľa doterajších zistení nie je najružovejšia, podľa kuloárnych rečí môžu nastať isté problémy, avšak do dnešného dňa sme nezaevidovali oznámenia o hromadných prepúšťaniach, \" uviedol dnes pre TASR riaditeľ humenského úradu Ján Fink. Podobná situácia je aj v ďalších uvedených okresných sídlach. Podľa neoficiálnych informácií o prácu by malo prísť pravdepodobne do 20 zamestnancov štátnych lesov v Sobranciach. Keďže počet prepustených nepresiahne spomínané číslo, ani v tomto prípade nepôjde o hromadné prepúšťanie.
Zemplínske firmy, ktoré sa zaoberajú výrobou komponentov do automobilov, zatiaľ prepúšťanie zamestnancov neplánujú. Trebišovská firma Elektroconnect, s. r. o. , vyrábajúca káblové zväzky do luxusných automobilov, však nebude prijímať nových ľudí, a to ani napriek tomu, že zhruba pred dvoma mesiacmi avizovala, že v rámci nových projektov chce prijať 100 zamestnancov.
Prepúšťanie zatiaľ nechystá najväčší zamestnávateľ v zemplínskom regióne Yazaki Wiring Technologies Slovakia, s. r. o. , ktorý v Michalovciach vyrába káblové zväzky do automobilov. Firma je ešte vo fáze nárastu prijímania nových ľudí. V súčasnosti zamestnáva 1800 pracovníkov, z ktorých priamo vo výrobe pracuje 1250. Ich počet by sa mal s rozbiehajúcim sa projektom zvýšiť do dvoch rokov na 2000. Spoločnosť má dokonca problémy získať nových pracovníkov. Od začiatku októbra každému zamestnancovi firmy ponúka náborový príspevok, ak získa nového pracovníka. Yazaki v súčasnosti vyrába káblové zväzky aj pre vozidlá značiek Jaguar a Mercedes SLK. Sú to vybiehajúce projekty, ktoré do dvoch rokov skončia. Pracuje na nich asi 500 ľudí. Zamestnancov potom plánujú presunúť na nosný projekt pre BMW. V Yazaki prepúšťali naposledy pred tromi mesiacmi, keď o prácu prišlo približne 150 ľudí. Pracovali na zváračkách a rezačkách na končiacom projekte Ford B-Cars. Ponúknuté pozície operátorov výroby na BMW neprijali a výroba pre Ford sa presunula do Rumunska.
Niektoré zemplínske firmy o vnútornej situácii zatiaľ nechcú informovať.
 

Vyberte región